

YÜZMENİN FİZYOLOJİMİZE ETKİSİ

Yüzme hareketlerinin biyomekaniğe göre kasılabilir kas sistemine ihtiyacı vardır, fakat bu kasılma diğer spor branşlarına göre daha azdır. Halter sporunda halteri kaldırmak için daha çok kuvvet gerekir. Bütün yüzücü adalelerinin özel bir yapısı vardır çünkü yüzmede daha çok izotonik, dinamik hareket ve daha az izometrik hareket vardır. Bir yüzücü adalesi ince, uzun bir yapıya sahiptir ve adale kalınlığı azdır.
Yüzmede performans kuvvetten değil, dayanıklılıktan meydana gelir. Yüzmede kuvveti geliştirmek için yalnız suyun içinde çalışmak değil, dışarıda da çalışmak gereklidir (Kilolu halter, lastik çekme, stretching, masaj). Kuvvet için yapılan tüm hareketler simetrik olmalıdır ve vücut yatay pozisyonda olmalıdır.
Suyun içinde çalışma büyümeyi geliştirir. Yüzmenin boy uzamasına faydası büyüktür çünkü, suyun içinde yatay pozisyonda iken vertebralara binen ağırlık azalır, böylece boy uzaması daha kolay olur. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır; yüzmenin yanında mutlaka başka bir spor yapılmalıdır (jimnastik, sportif oyunlar). Sadece yüzme yapıldığında istenmeyen sonuçlar doğabilir (kamburluk, valgus).